Możliwość usuwania połączeń dostępu zdalnego wszystkich użytkowników

Identyfikator zasady
NC_DeleteAllUserConnection
Zakres
Konfiguracja użytkownika
Obsługiwane w systemach
Tylko systemy Windows Server 2003, Windows XP i Windows 2000
Źródło
Administrative Templates (.admx) for Windows 11 2026 Update (26H2) (wersja 1.0)
Kategoria
Sieć › Połączenia sieciowe

Opis

Określa, czy użytkownicy mogą usuwać połączenia dostępu zdalnego wszystkich użytkowników.

Aby utworzyć połączenie dostępu zdalnego wszystkich użytkowników, na stronie Dostępność połączeń w Kreatorze nowego połączenia należy kliknąć opcję „Dla wszystkich użytkowników”.

Jeśli to ustawienie zostanie włączone, wszyscy użytkownicy będą mogli usuwać współużytkowane połączenia dostępu zdalnego. Dodatkowo, jeśli na komputerze jest system plików NTFS, to aby usunąć współużytkowane połączenie dostępu zdalnego, użytkownicy muszą mieć prawo do zapisu w folderze Documents and Settings\All Users\Application Data\Microsoft\Network\Connections\Pbk.

Jeśli to ustawienie zostanie wyłączone (i będzie włączone ustawienie „Włącz ustawienia połączeń sieciowych dla administratorów”), użytkownicy (w tym administratorzy) nie będą mogli usuwać połączeń zdalnego dostępu wszystkich użytkowników. (Domyślnie użytkownicy mogą usuwać własne połączenia prywatne, ale zachowanie domyślne można zmienić za pomocą ustawienia „Zabroń usuwania połączeń dostępu zdalnego”).

Ważne: jeśli ustawienie „Włącz ustawienia połączeń sieciowych dla administratorów” zostanie wyłączone lub nie zostanie skonfigurowane, to ustawienie nie będzie stosowane do administratorów na komputerach z systemem nowszym od systemu Windows 2000.

Jeśli to ustawienie nie zostanie skonfigurowane, tylko administratorzy i operatorzy konfiguracji sieci będą mogli usuwać połączenia dostępu zdalnego wszystkich użytkowników.

Ważne: gdy jest włączone ustawienie „Zabroń usuwania połączeń dostępu zdalnego”, ma ono pierwszeństwo przed tym ustawieniem. Użytkownicy (w tym administratorzy) nie mogą usuwać żadnych połączeń dostępu zdalnego i to ustawienie jest ignorowane.

Uwaga: Połączenia sieci LAN są automatycznie tworzone i usuwane przez system podczas instalowania lub usuwania karty sieci LAN. Do tworzenia lub usuwania połączenia sieci LAN nie można używać folderu Połączenia sieciowe.

Uwaga: to ustawienie nie zabrania użytkownikom korzystania z innych programów, takich jak Internet Explorer, w celu ominięcia tego ustawienia.

Rejestr

UżytkownikHKEY_CURRENT_USER
  • NC_DeleteAllUserConnectionREG_DWORD

Inne zasady w tej samej kategorii

Zobacz wszystkie zasady w tej kategorii (22)