Możliwość włączenia/wyłączenia połączenia LAN

Identyfikator zasady
NC_LanConnect
Zakres
Konfiguracja użytkownika
Obsługiwane w systemach
Tylko systemy Windows Server 2003, Windows XP i Windows 2000
Źródło
Administrative Templates (.admx) for Windows 11 2026 Update (26H2) (wersja 1.0)
Kategoria
Sieć › Połączenia sieciowe

Opis

Określa, czy użytkownicy mogą włączać/wyłączać połączenia sieci LAN.

Jeśli to ustawienie zostanie włączone, opcje Włącz i Wyłącz dla połączeń sieci LAN są dostępne dla użytkowników (w tym administratorów). Użytkownicy mogą włączyć/wyłączyć połączenie sieci LAN, klikając dwukrotnie ikonę reprezentującą połączenie, klikając ją prawym przyciskiem myszy lub korzystając z menu Plik.

Jeśli to ustawienie zostanie wyłączone (i będzie włączone ustawienie „Włącz ustawienia połączeń sieciowych dla administratorów”), dwukrotne kliknięcie ikony pozostanie bez efektu i elementy menu Włącz i Wyłącz będą niedostępne dla wszystkich użytkowników (w tym administratorów).

Ważne: jeśli ustawienie „Włącz ustawienia połączeń sieciowych dla administratorów” zostanie wyłączone lub nie zostanie skonfigurowane, to ustawienie nie będzie stosowane do administratorów na komputerach z systemem nowszym od systemu Windows 2000.

Jeśli to ustawienie nie zostanie skonfigurowane, tylko administratorzy i operatorzy konfiguracji sieci będą mogli włączać/wyłączać połączenia sieci LAN.

Uwaga: gdy to ustawienie zostanie wyłączone, administratorzy nadal będą mogli włączać/wyłączać połączenia sieci LAN w Menedżerze urządzeń.

Rejestr

Inne zasady w tej samej kategorii

Zobacz wszystkie zasady w tej kategorii (22)