Zarządzanie przez użytkownika udostępnianiem nazwy użytkownika, awatara i informacji o domenie aplikacjom (nie aplikacjom klasycznym)
- Identyfikator zasady
- UserInfoAccessAction
- Zakres
- Konfiguracja komputera
- Obsługiwane w systemach
- Co najmniej system Windows Server 2012, Windows 8 lub Windows RT
- Źródło
- Administrative Templates (.admx) for Windows 11 2026 Update (26H2) (wersja 1.0)
- Kategoria
- System › Profile użytkowników
Opis
To ustawienie uniemożliwia użytkownikom zarządzanie dostępem aplikacji do nazwy użytkownika, awatara i informacji o domenie.
Jeśli to ustawienie zasad zostanie włączone, udostępnianiem nazwy użytkownika, awatara i informacji o domenie można sterować, ustawiając jedną z następujących opcji:
„Zawsze włączone” — użytkownicy nie będą mogli zmieniać tego ustawienia, a nazwa użytkownika i awatar będą udostępniane aplikacjom (nie aplikacjom klasycznym). Ponadto aplikacje (nie aplikacje klasyczne) z możliwością uwierzytelniania w przedsiębiorstwie będą mogły pobierać następujące informacje dotyczące użytkownika: UPN, SIP/URI i DNS.
„Zawsze wyłączone” — użytkownicy nie będą mogli zmieniać tego ustawienia, a nazwa użytkownika i awatar nie będą udostępniane aplikacjom (nie aplikacjom klasycznym). Ponadto aplikacje (nie aplikacje klasyczne) z możliwością uwierzytelniania w przedsiębiorstwie nie będą mogły pobierać następujących informacji dotyczących użytkownika: UPN, SIP/URI i DNS. Wybranie tej opcji może negatywnie wpływać na pewne elementy oprogramowania przedsiębiorstwa i aplikacje LOB, które do łączenia się z zasobami sieciowymi wymagają informacji o domenie chronionych za pomocą tego ustawienia.
Jeśli te zasady nie zostaną skonfigurowane lub zostaną wyłączone, użytkownik będzie mieć pełną kontrolę nad tym ustawieniem (z możliwością włączania i wyłączania). Wybranie tej opcji może negatywnie wpływać na pewne elementy oprogramowania przedsiębiorstwa i aplikacje LOB, które do łączenia się z zasobami sieciowymi wymagają informacji o domenie chronionych za pomocą tego ustawienia, jeśli użytkownicy wyłączą to ustawienie.
Opcje
Rejestr
- AllowUserInfoAccess-
- AllowUserInfoAccessREG_DWORD