Zabroń usuwania połączeń dostępu zdalnego

Identyfikator zasady
NC_DeleteConnection
Zakres
Konfiguracja użytkownika
Obsługiwane w systemach
System Windows 2000 z dodatkiem Service Pack 1 lub nowszy
Źródło
Administrative Templates (.admx) for Windows 11 2026 Update (26H2) (wersja 1.0)
Kategoria
Sieć › Połączenia sieciowe

Opis

Określa, czy użytkownicy mogą usuwać połączenia dostępu zdalnego.

Jeśli to ustawienie zostanie włączone (i będzie włączone ustawienie „Włącz ustawienia połączeń sieciowych dla administratorów”), użytkownicy (w tym administratorzy) nie będą mogli usuwać żadnych połączeń dostępu zdalnego. To ustawienie wyłącza również opcję Usuń w menu kontekstowym połączenia dostępu zdalnego oraz w menu Plik w folderze Połączenia sieciowe.

Ważne: jeśli ustawienie „Włącz ustawienia połączeń sieciowych dla administratorów” zostanie wyłączone lub nie zostanie skonfigurowane, to ustawienie nie będzie stosowane do administratorów na komputerach z systemem nowszym od systemu Windows 2000.

Jeśli to ustawienie zostanie wyłączone lub nie zostanie skonfigurowane, wszyscy użytkownicy będą mogli usuwać własne prywatne połączenia dostępu zdalnego. Połączenia prywatne to takie, które są dostępne tylko dla jednego użytkownika. (Domyślnie tylko administratorzy i operatorzy konfiguracji sieci mogą usuwać połączenia dostępne dla wszystkich użytkowników, ale zachowanie domyślne można zmienić za pomocą ustawienia „Możliwość usuwania połączeń dostępu zdalnego wszystkich użytkowników”).

Ważne: gdy to ustawienie jest włączone, ma ono pierwszeństwo przed ustawieniem „Możliwość usuwania połączeń dostępu zdalnego wszystkich użytkowników”. Użytkownicy nie mogą usuwać żadnych połączeń dostępu zdalnego i ustawienie „Możliwość usuwania połączeń dostępu zdalnego wszystkich użytkowników” jest ignorowane.

Uwaga: Połączenia sieci LAN są automatycznie tworzone i usuwane podczas instalowania lub usuwania karty sieci LAN. Do tworzenia lub usuwania połączenia sieci LAN nie można używać folderu Połączenia sieciowe.

Uwaga: to ustawienie nie zabrania użytkownikom korzystania z innych programów, takich jak Internet Explorer, w celu ominięcia tego ustawienia.

Rejestr

UżytkownikHKEY_CURRENT_USER
  • NC_DeleteConnectionREG_DWORD

Inne zasady w tej samej kategorii

Zobacz wszystkie zasady w tej kategorii (22)