Usuń dostęp do używania wszystkich funkcji witryny Windows Update

Identyfikator zasady
RemoveWindowsUpdate
Zakres
Konfiguracja użytkownika
Obsługiwane w systemach
Co najmniej system Windows XP Professional z dodatkiem Service Pack 1 lub co najmniej system Windows 2000 z dodatkiem Service Pack od 3 do Windows 8.1 lub Windows Server 2012 R2 z najnowszym dodatkiem Service Pack. Nieobsługiwane w Windows 10 i nowszych.
Źródło
Administrative Templates (.admx) for Windows 11 2026 Update (26H2) (wersja 1.0)
Kategoria
Składniki systemu Windows › Usługa Windows Update › Zarządzanie aktualizacjami oferowanymi w usłudze Windows Server Update Service

Opis

To ustawienie pozwala na usunięcie dostępu do witryny Windows Update.

Jeśli to ustawienie zostanie włączone, wszystkie funkcje witryny Windows Update zostaną usunięte. To oznacza zablokowanie użytkownikowi dostępu do witryny Windows Update w sieci Web uzyskiwanego za pomocą adresu http://windowsupdate.microsoft.com, hiperłącza Windows Update w menu Start oraz menu Narzędzia w programie Internet Explorer. Automatyczne aktualizowanie systemu Windows zostanie również wyłączone — użytkownik nie będzie otrzymywać powiadomień i krytycznych aktualizacji z usługi Windows Update. To ustawienie zapobiega również automatycznemu instalowaniu aktualizacji sterowników z witryny Windows Update w sieci Web za pomocą Menedżera urządzeń.

Po włączeniu tego ustawienia można skonfigurować jedną z następujących opcji powiadamiania:

0 = Nie pokazuj żadnych powiadomień

To ustawienie spowoduje usunięcie wszystkich możliwości dostępu do funkcji rozszerzenia Windows Update i nie będą pokazywane żadne powiadomienia.

1 = Pokaż powiadomienia o wymaganym ponownym uruchomieniu

To ustawienie spowoduje pokazywanie powiadomień, gdy do zakończenia instalacji będzie wymagane ponowne uruchomienie systemu.

Jeśli w systemach Windows 8 i Windows RT to ustawienie zasad jest włączone, wyświetlane będą tylko powiadomienia dotyczące ponownego uruchamiania i problemów z wykrywaniem aktualizacji. Opcje powiadamiania nie są obsługiwane. Powiadomienia na ekranie logowania będą zawsze wyświetlane.

Opcje

  • Konfigurowanie powiadomień:
    • 0 - Nie pokazuj żadnych powiadomień
    • 1 - Pokaż powiadomienia o wymaganym ponownym uruchomieniu

Rejestr

UżytkownikHKEY_CURRENT_USER
  • DisableWindowsUpdateAccessREG_DWORD
  • DisableWindowsUpdateAccessModeREG_DWORD

Inne zasady w tej samej kategorii

Zobacz wszystkie zasady w tej kategorii (1)